top of page

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ

 

Οι κολπικές λοιμώξεις αποτελούν σήμερα ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες και προσδιορίζονται ως οι καταστάσεις που προκαλούν συμπτώματα όπως κνησμό, αίσθημα καύσου, ερεθισμό και μη φυσιολογική κολπική έκκριση. Παρουσιάζουν δε, αυξημένη συχνότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Η παρουσία της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου εξασφαλίζεται από μία σύνθετη ισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών που τη συνθέτουν (γαλακτοβάκιλους και μύκητες), με αποτέλεσμα να διατηρείται το pH του κόλπου εντός φυσιολογικών ορίων αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

 

Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες κολπικών λοιμώξεων : η αιδοιοκολπική καντιντίαση, η τριχομοναδική κολπίτιδα και η βακτηριακή κόλπωση.

 

  1. Καντιντιασική Κολπίτιδα : Στο 90% των περιπτώσεων οφείλεται στα στελέχη Candida albicans και σε μικρότερο ποσοστό σε άλλα στελέχη όπως η C. glabrata. Στους παράγοντες που ευνοούν το συγκεκριμένο τύπο κολπίτιδας περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η γενετική προδιάθεση, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος (λόγω στρες, καπνίσματος, έλλειψης ύπνου, κακής διατροφής, λήψης αντιμικροβιακών κ.α), ενώ πολλές μελέτες αποδίδουν ρόλο στην υγιεινή, στα λιπαντικά του κόλπου και στον ρουχισμό (συνθετικά ρούχα ή στενά καλσόν).Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο κνησμός του αιδοίου, η δυσουρία και το αυξημένο άοσμο έκκριμα που μοιάζει με μαλακό τυρί σε τρίμματα. Συχνά υπάρχει συνοδός λοίμωξη των χειλέων του αιδοίου, με καυσαλγία και δυσπαρεύνια.
     

  2. Τριχομοναδική Κολπίτιδα : Είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και ευθύνεται για το 1/3 των περιπτώσεων κολπίτιδας. Οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas vaginalis το οποίο ανευρίσκεται στον κόλπο, τον τράχηλο, την ουρήθρα και τους βαρθολίνειους αδένες στις μολυσμένες γυναίκες.Η άφθονη, λεπτή, πυώδης, δύσοσμη κολπική έκκριση χαρακτηρίζει το 70% περίπου των περιπτώσεων, ενώ σε λιγότερο του ενός τρίτου των ασθενών συναντάται η κλασική πράσινη, αφρώδης, δύσοσμη κολπική έκκριση. Συχνά συνυπάρχει καυσαλγία, δυσουρία, κνησμός, συχνουρία, δυσπαρεύνια και  αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.
     

  3. Βακτηριακή Κόλπωση : Είναι το συχνότερο αίτιο κολπικής έκκρισης ( έως και 50% ) και καλείται κόλπωση αντί για κολπίτιδα λόγω της απουσίας φλεγμονής.Οφείλεται σε σύνθετες αλλαγές στην κολπική χλωρίδα οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση των γαλακτοβακίλων και αύξηση άλλων μικροοργανισμών όπως Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis και Chlamydia trachomatis. Παράγοντες κινδύνου είναι οι πολλαπλοί ή νέοι σεξουαλικοί σύντροφοι, το κάπνισμα και η χρήση κολπικών πλύσεων.Στο 75 % περίπου των περιπτώσεων υπάρχει απουσία συμπτωμάτων. Η γυναίκα συνήθως προσέρχεται στο γιατρό για μη ευχάριστο, δύσοσμο (΄΄σαν ψάρι΄΄), λευκό προς γκρι κολπικό έκκριμα, ιδιαιτέρως μετά τη συνουσία. Ο κνησμός και η ερυθρότητα των γεννητικών οργάνων συνήθως απουσιάζουν.

 

Συμβουλές πρόληψης των κολπικών λοιμώξεων

  • Η τήρηση των κανόνων υγιεινής θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να μη διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατάχρηση των αντισηπτικών καλλυντικών και σαπουνιών.

  • Ο καθαρισμός και το ξέπλυμα θα πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τον πρωκτό, καθώς στην περιπρωκτική περιοχή βρίσκονται μικρόβια που είναι παθογόνα για τον κόλπο.

  • Στις μέρες της περιόδου θα πρέπει να είναι ακόμα πιο σχολαστικός ο καθαρισμός και να συνδυάζεται με συχνή αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν.

  • Η αλλαγή των εσωρούχων πρέπει να είναι καθημερινή και να προτιμώνται τα βαμβακερά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν προκαλούν ερεθισμούς. Η χρήση ξένων εσωρούχων θα πρέπει να αποφεύγεται.

     
Ειδικά όσον αφορά στο μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα

  • Αφού βγείτε από το νερό, μην παραμένετε για πολύ ώρα με το βρεγμένο μαγιό (το ίδιο ισχύει και για τα βρεγμένα ρούχα). Η υγρασία και η ζέστη δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων.

  • Στην παραλία όπως και στην πισίνα να ξαπλώνετε πάντα πάνω στην πετσέτα ή στην ψάθα σας και να αποφεύγετε την άμεση επαφή με την άμμο ή τα πλακάκια.

 

bottom of page